Monday, 9 March 2015

NASI TOMATO TERJUN


Ni menu throwback kelmarin. Saja aku uploadkan resepinya untuk rujukan kemudian hari. Simple yang amat..sib baik semua bahan tu ada kat rumah. Senang kerja mak. Makan dalam talam ngan husband and anak-anak. Makan bertambah2, last2 licin semua..nasi and lauk. Alhamdulillah.. Side dishes aku masak ayam masak merah, telur goreng, papadom and potong buah2 sikit. maklum, xde sayur or acar jelatah...buah sumber fiber. :)





Nasi Tomato

2 1/4 cawan beras Basmathi (rendam 15-30 minit)
2 1/4 cawan air
1/2 cawan susu sejat
Sebiji besar tomato - potong dadu
4 sudu besar sos tomato
Serbuk ayam
Garam

Bahan tumis

Minyak zaitun
1 sb ghee (minyak sapi)
Bunga lawang
Buah pelaga
Cengkih
Kayu manis
Bawang merah
Bawang putih
Halia

Cara-caranya:

Masukkan minyak zaitun dan ghee ke dalam periuk nasi. Tumis semua rempah tumis dan juga bawang merah, halia dan bwg putih yang ditumbyk/dikisar/dihiris. Bila bau dah wangi and bawang dah masak, masukkan beras basmathi dan tomato yang dah didadu, Gaul lebih kurang 1 minit. Pastu, masukkan air, susu sejat, sos tomato, garam dan serbuk ayam. Gaul lagi. Rasa masin dah cukup ke belum. Time ni kita pepandai ejas. Dah ok semua, tutup periuk nasi dan masak la seperti biasa.

Ni memang entry nasi tomato je..ayam masak merah dah biasa buat. Hihi... Sedap wey, walaupun versi campak and bahan simple giler. U all shud try jgk. Resepi ni aku ejas sana sini, tapi sumber asal dari pakcik google ni jugak.



** Err...sempat telan 2 biji Phytocol-ST before dok bersimpuh makan nasi tomato ni.

No comments:

Post a Comment